NAD RUKOPISOM PESAMA

Nad rukopisom pesama Jelene Stojković …

Srednjoškolka Jelena Stojković piše pesme! To je jedna prosto-proširena rečenica. Posle čitanja Jeleninih pesama ja želim od te rečenice da napravim jednu složenu, koja sada glasi: Srednjoškolka Jelena Stojković piše neobišne, nadahnute, pametne, lepe pesme, a koje nisu ljubavne samo, i nisu samo refleksivne, nego su Pesme, sa velikim slovom P… i neću se zadovoljiti samo ovom složenom rečenicom, rećiću još nekoliko utisaka o njenoj poeziji.
To je poezija koja zna za sebe, koja vodi svog pesnika u svet samouvereno i bez osvrtanja. Jelena kaže “Gde god se okrenem svuda haos ljudi i njihovih uverenja”, ali pesma je zaštićena, pesma ide dalje, ruku pod ruku sa jedinim uverenjem koji pesnik ne skriva, a to je jezik! Tim jezikom naše ruke postaju “ruke đavola”, ali tim jezikom se veze i pitanje: Zar čovek nije iznad iznad svega? Nema lakog optimizma u Jeleninim pesmama, kao što ga nema niti u našem životu svakodnevnom! Jelena-pesnik lako komunicira sa večnošću, baš kao što lako personifikuje sve svoje sumnje, pretvarajući ih u saputnike.
“Opet si tu/ Moje zvezdano nebo”… kaže pesnik, obraćajući se sebi, odrazu beskonačnosti… To nebo-Jelena, nebo-pesnik ne zna reci “Mrzim”, kao što ni ta devojčica-emotivna bomba ne zna kada će i kako eksplodirati. Zato su ove pesme pune neočekivanih slika, lepih atrakcija, misaonih slapova, i neiskvarenih emocija.
Srednjoškolka Jelena … je hrabro osvojila jednu poetsku poljanu, na kojoj se, u to sam uveren, neće dugo igrati, krenuće dalje, ka vrhovima, možda do sada neosvojenim. Ona ima za to planiranje i snage i talenta. Treba joj pomoći. Nadam se da će ovo moje iskreno oduševljenje njenom poezijom biti neka vrsta pomoći u želji da se ove pesme vide u obliku knjige, da se čuju, da nađu puteve do većeg broja ljubavnika velike Poezije!
Naravno, sa Jelenom ćemo se još sretati, jer Jelena neće odustati čak i ako svi mi odustanemo! I ja nemam ni snage ni namere da dajem Jeleni bilo kakav pesnički savet. Mislim da joj nikakav savet i nije potreban. Njene pesme su istinite, jake i uvek za korak ispred pesnika. Njene pesme neće odustati, čak i ako Jelena posumnja.

Januar 1991.
Beograd.                                                              Ljubivoje Ršumović, pesnik

 

 

Jelena Stojković-Mirić

15.02.2008.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Goodreads

%d bloggers like this: