IZLOŽBA MILENE PAVLOVIĆ BARILLI

Sedamnaestog jula otvorena je retrospektivna izložba Milene Pavlović Barilli, povodom obeležavanja sto godina od njenog rođenja (1909.).

Nestrpljivo sam čekala otvaranje, dugo najavljivane izložbe… da vidim poteze njene ruke izbliza, da se uvučem u njen svet boja i neospornog talenta, omirišem slike, razletim se po galeriji, istražujem okom i osećajem…da se obogatim…

Iznenadila sam se kad sam ugledala odlivke Mileninih ruku u bronzi , iako sam čula o njihovom postojanju! Imala je nežne, ženstvene, tanke ruke ,duge prste… Posmatrajući njene radove primetila sam na mnogo slika iako nisu autoportreti da se takve ruke ponavljaju…  Česti motivi su ptice, brodovi… Dosta je slikala sebe, čak i kad ne piše autoportret prepozna se nešto od njenog lika.. često je slikala i svoje roditelje Brunu Barillija i majku Danicu Pavlović. Zahvaljujući njenim roditeljima koji su predano radili na skupljanju Mileninih radova, posle njene tragične smrti 1945. god. u Njujorku, danas ih možemo pogledati. U knjizi Adele Macola, o Mileni, pominje se u jednom od mnogobrojnih pisama upućenih sa raznih strana Mileninoj majci,da su mnoge njene radove kupili Milenini verni prijatelji, tako da su i oni zaslužni na njihovom prikupljanju.

Jedna od zanimljivosti, među njenim ličnim stvarima je svedočanstvo (ne znam tačno iz kog razreda) na kome piše: Crtanje – 4! Milena je imala četvorku iz crtanja, ali je zemlji svog oca, majke i svetu pokazala da nije za četvorku.

Izložba je veoma posećena čak i na današnjih tridesetšest stepeni, mnogi su odlučili susresti se sa Milenom.

Mnogo slika je uramljeno kitnjastim ramovima ili ramovima koji ne odgovaraju slikama, a naročito jedan vrišteće zlatne boje koji je gutao sliku manjeg formata – to bi bila moja jedina zamerka.

Na ovoj izložbi mogu se videti njene lične stvari: elegantna haljina od ljubičastog satena (koja bi se i danas mogla nositi u večernjim satima),Milenine prve cipelice, torbica, sandale, paleta, boje, stolica, lepeza, časopisi u kojima su objavljivane njene ilustracije itd..

Veliko oduševljenje, očaranost u meni je izazvalo više slika koje do sada nisam videla i među kojima izdvajam sliku Melanholija (Brodolom).

Monografija sa ove izložbe košta 3000 dinara, tako da su je uglavnom kupovali turisti …. Pokušala sam doći do informacije gde se može pronaći Milenina zbirka poezije, jer sam u emisji “Nivo 23” na Stidiju B, čula da je opet objavljena, ali ne gde i kad. Moja potraga za njenom zbirkom poezije se nastavlja, a moj let kroz njen svet boja i dalje traje i trajaće, obogaćen današnjim iskustvom.

Jelena Stojković-Mirić

19.07.2009.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Goodreads

%d bloggers like this: