Književnost.org u Top 10 najboljih Ex Yu sajtova

Informativni portal za književnost Književnost.org uvršten je u 10 najboljih Ex Yu Web sajtova na najvećem natječaju za najbolje Webove u Hrvatskoj i regiji VIDI WEB TOP 100 za 2011. godinu. Na natječaj se prijavilo oko 2.700 webova, no filtar Stručnog vijeća sastavljenog od profesionalaca iz web industrije nominirao je njih 1.739. U toj konkurenciji portal Književnost.org odnio je laskavu titulu izbora u Top 10 sajtova s prostora bivše Jugoslavije.

Žiri: Odlučio je sadržaj!

Najbolje webove procjenjivao je žiri sastavljen od 60-tak stručnjaka iz raznih područja znanosti, gospodarstva i tehnologije te redakcija i organizacija u Republici Hrvatskoj. Između 1739 nominiranih žiri je birao najboljih 100 hrvatskih i 10 regionalnih stranica u 11 kategorija.
Organizatori poručuju da je ove godine žiri imao najteži posao od svih u 13 godina postojanja natječaja Vidi Web Top 100. Postoji veliki broj domaćih webova, no ove je godine po prvi put potpuno došlo do izražaja da dobar web čini njegov sadržaj. Naime, tehnološko znanje, koje je u našem slučaju već prije odredilo Stručno vijeće, jednostavno mora biti zadovoljeno u startu, dok pravu dodanu vrijednost čini upravo sadržaj weba koji privlači posjetitelje. Ukratko rečeno, sadržaj je po prvi put do nogu potukao tehničku izvedbu, a time se povodio i žiri.

Književnost.org: Petu godinu donosimo svježe književne vijesti iz regiona

Ovo je veliki uspjeh za naš portal, poručio je pokretač Književnost.org, Goran Karanović. – Već godinama smo prisutni na virtuelnoj književnoj sceni regiona, zahvaljujući potrebi da informacije iz svijeta književnosti budu dostupne svima u državama koje govore jezikom koji međusobno razumiju, te velikom radu naše male redakcije.

Do izražaja je došla vrhunsko idejno rješenje, dizajn i programerske sposobnosti web developera Lea Bevande koji je zaslužan za oblik i “pogon“ Književnost.org od pokretanja, pa do današnjeg izgleda; također veliki doprinos u optimizaciji i nadogradnji portala, te brojna kreativna rješenja koje je u Književnost.org ugradio multimedijalni umjetnik i web programer Darko Jeftić. Tako je stvorena platforma na osnovu koje radi naša mala, ali odabrana redakcija koja je zaslužna za svakodnevno svježe književne vijesti za naše čitatelje.

Mala, ali odabrana redakcija – gonjena entuzijazmom

Pored vrijednih novinara, dopisnika i suradnika koji su kroz godine svojim radom doprinosili i doprinose portalu, najviše pozornosti i hvale zaslužuju oni koji su žila kucavica Knjizevnost.org i koji kontinuiranim svakodnevnim radom osiguravaju vijesti za ljubitelje književnosti u regionu. Najuže jezgro redakcije čine Branislava Džigurski, Mirjana Simović, Lejla Kalamujić, Elvira Mezit, Jelena Stojković Mirić, Dajana Sučić, te nezaobilazni Dragan Radovančević koji radi na portalu od prvih godina pokretanja.

Ovog i ovakvog Književnost.org ne bi bilo ni bez velikog doprinosa Vedrane Trlek i Tatjane Janković koje su združenim snagama godinama radile na portalu uređujući ga.

Njihov rad i trud veći je ako se u obzir uzme činjenica da Književnost.org od svog osnutka radi bez ikakvih materijalnih sredstava, slobodno i neovisno, samo i isključivo na entuzijazmu redakcije koja vjeruje da književne vijesti treba širiti.

Krupnim koracima u budućnost

Budućnost Književnost.org leži u većem organiziranju i kvalitetnijem radu koji bi trebala osigurati nova pojačanja u novinarskom i menadžerskom smislu. Imamo za cilj biti još bolji u budućnosti, te pokušati po prvi puta od pokretanja pronaći sredstva koja će portalu pomoći da radi profesionalnije i na najbolji način ispunjava svoju misiju: osigura kvalitetan i potpun protok informacija iz književnog svijeta u regionu na zadovoljstvo svih ljubitelja književnosti – poručio je Karanović.

Advertisements

3 komentara (+dodajte svoj?)

 1. TamoiOvde
  jan 06, 2012 @ 19:37:10

  Moje čestitke Jelena, s obzirom da si član redakcije nagrađenog ovog zaista sjajnog književnog portala.

  Odgovor

 2. Lugar
  jan 11, 2012 @ 16:53:08

  Poštovanje..

  Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Goodreads

%d bloggers like this: