ŽIVOT JE NEKOM’ MAJKA NEKOM’ MACEHA

Da, tu sam rečenicu million puta čula u životu – ako ne million, onda bar pola miliona.  I… ? Danas mi se nekako iskristalisala u glavi. U redu, jednima je život zaista maćeha.Verujem da se oni iz dana u dan bore da maćehu pretvore u majku, koliko god je to u njihovoj moći. Drugima je sigurno – život manje maćeha – i oni se bore, ali im za tu borbu treba manje napora, jer im život nije svaki dan maćeha. Svi se mi u nekom danu osećamo kao da nam je život naslov ovog teksta. I kako sad rešiti ovu komplikovanu matematičku nejednačinu? Nije lako, ali… imam neku vrstu rešenja, koje možda nije kompletno; možda se tim postupkom ne stiže do totalnog razrešenja problema. Međutim, čvrsto verujem da to rešenje leči, bar malo. Verovali ili ne, rešenje je čista priroda. E, sad stižemo do suštine – PRIRODA ČOVEKA . Na njoj ili uopšte ne treba raditi ili treba malo ili malo više raditi (zavisno od osobe koja na svojoj kožnoj majci nosi natpis – ljudsko biće). Pri rešavanju ovog  složenog problema potrebni su nam ljudi, u pravom smislu te reči, ali potrebni su nam i oni koji imaju manje ljudske prirode u sebi. Zašto su nam potrebni ovi drugi? Najviše zbog njih samih, ali i da čuju ove reči, malo razmisle i možda se nešto pokrene u njima.

Znam, čekate ovo moje delimično rešenje, a ja odugovlačim:  Primetite li da je nekome u nekom danu život maćeha pružite mu nešto ljudsko od sebe i verujte mi – život će mu zbog Vas bar na tren, na sat, na dan, na dva…  biti majka. Razmišljajte mozgom i posmatrajte veoma pažljivo srcem, jer Vam se može dogoditi da ljudskom biću kome je baš taj dan život zla maćeha, učinite da mu život tog dana bude maćeha na kvadrat, maćeha na kub, maćeha na četvrti, peti, šesti, sedmi stepen… i tako redom, zavisno od toga koliko toj osobi ružnih stvari priredite, ružnih emocija ispoljite, gorkih reči izgovorite…).

I nikako, ali nikako to nemojte raditi ako Vam kojim slučajem, to ljudsko biće naglasi da mu je taj dan maćeha. I još nešto – važno. Ako sretnete osobu kojoj je život majka tog dana – nikako nemojte dozvoliti sebi da joj zbog ovog ili onog razloga napravite od tog dana maćehu ili desetak istih. Nema opravdanja.

 

Jelena Stojković-Mirić

9.02.2007.

Postavi komentar

Goodreads